ابعاد انعطاف پذیری روانشناختی با مشکلات خواب و شدت بی خوابی رابطه دارند

برای سال­های زیادی درمان شناختی رفتاری برای بی­خوابی مورد توجه درمانگران و پژوهشگران بود، اما در این باره دو ادعا مطرح شد؛ اول اینکه اثربخشی این درمان برای بی­خوابی در حد متوسط است و دوم اینکه کارآیی درمان برای بی­خوابی در مقایسه با سایر اختلال­های روانی کمتر است، پس از آن بود که درمان­های غیرداروئی دیگری مورد توجه قرار گرفت، از جمله این­ها، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد(ACT) بود که در زمینه مشکلات خواب و بی­خوابی مورد مطالعه قرار گرفت، که نتایج حاکی از اثربخشی آن بود، نتایج یک مطالعه سیستمایتک ریویو هم نشان داد که این درمان برای مشکلات خواب اثربخش است،  همچنین یک مطالعه متاآنالیز هم نشان داد که ACT  در بهبود الگوهای خواب و شدت بی خوابی مؤثر است. در این درمان شش فرآیند یا مهارت مورد توجه قرار می­گیرد؛ این فرآیندها شامل پذیرش، گسلش، بودن در زمان حال، بافتارانگاری خویشتن، ارزش­ها و عمل متعهدانه می­شود. لذا یک مطالعه توسط پژوهشگران مرکز تحقیقات اختلالات خواب دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه با همکاری دانشگاه سائوپائولو برزیل، با هدف بررسی رابطه بین رابطه بین فرآیندهای بینادین اکت با کیفیت خواب و مشکلات خواب انجام گرفت.

این مطالعه یک متاآنالیز بود که براساس پژوهش­های پیشین انجام گرفت و رابطه بین شش مولفه اصلی این درمان با مشکلات خواب را مورد بررسی قرار داد، نتایج تحلیل نشان داد که بین هر شش مولفه ACT با کیفیت خواب و شدت بی­خوابی همبستگی معناداری وجود دارد. با توجه به نتایج این پژوهش، می توان استدلال کرد که شش فرآیند اصلی انعطاف پذیری روانی با پیامدهای خواب ضعیف همبستگی منفی دارند. پزشکان و درمانگران باید این مؤلفه ها را در هنگام تلاش برای درمان بی خوابی و بهبود کیفیت خواب در نظر بگیرند.

نتایج این پژوهش در مجله به چاپ رسیده است، علاقمندان می توانند از طریق لینک زیر به متن کامل مقاله دسترسی داشته باشند:

۶ فروردین ۱۴۰۳ ۰۹:۵۴